• Frigo-Techniek

    Uw wijnkasten expert

Wijnbewaar- en wijnklimaatkasten zowel inbouw als vrijstaand.

Ben je als wijnliefhebber in het bezit van een mooie collectie klassewijnen? Dan wil je die natuurlijk in de beste omstandigheden bewaren of laten rijpen om later van een vol en uitgesproken bouquet te genieten.

Wijnen in de koelkast?

Je stelt je misschien vragen bij het nut van een wijn- of klimaatkast: waarom hebben we een speciale kast nodig als we een beroep kunnen doen op de gewone koelkast? Het verschil zit hem in het bewaren van wijnen op korte termijn en op lange termijn. Wijnen kan je gerust enkele weken in de koelkast bewaren, maar als er sprake is van ettelijke maanden, dan kijk je beter uit naar een andere oplossing zoals een speciale wijnkast.

Naast het feit dat beide kasten koelen is er een erg belangrijk verschil tussen koelkasten en wijn- of klimaatkasten, met name de compressor die de temperatuur regelt in de kast. Als je je koelkast goed observeert, dan merk je continue trillingen vanwege de plaatsing van de compressor. Bij wijnkasten daarentegen kiest men voor de installatie van een trillingvrije compressor: de compressor staat op rubber of hangt aan rubber zodat alle trillingen en schokken vermeden worden. De kast zelf staat ook op stukjes rubber zodat schudden zowat uitgesloten wordt. Op die manier kunnen de wijnen in alle rust op temperatuur of op smaak komen.

Eén temperatuurzone : Deze verouderingskasten houden een continue temperatuur van 12°C aan. De luchtvochtigheid wordt daarbij in de gaten gehouden, zodat de wijnen rustig kunnen verouderen. Stel je een andere temperatuur in, dan kan je bijvoorbeeld voor de drinktemperatuur van enkele soorten wijn kiezen.

Twee of drie temperatuurzones : Kies een klimaatkast met enkele temperatuurzones, als je wijnen tegelijkertijd wil laten rijpen en op drinktemperatuur wil laten komen.

Meer dan drie temperatuurzones : Kasten met meerdere temperatuurzones tref je vooral in restaurants aan. Vooral de particuliere wijnspecialisten schaffen zich een klimaatkast aan waarin ze hun wijnen op de juiste drinktemperatuur kunnen bewaren, gaande van 6°C tot 18°C. Je kan dan zowel rode als witte wijnen en champagne op de juiste drinktemperatuur serveren.